OBEZİTEDEN KORUNMAK İÇİN DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ ŞART
Merhaba ben Nefise Çiçek. Fonksiyonel tıp diyetisyeniyim. Aynı zamanda diyaliz merkezlerinde böbrek hastalarına hizmet vermekteyim
Herkes sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu biliyor. Ama bunu alışkanlığa dönüştürenlerin sayısı çok az .Sorun bilgi de değil aslında , sorun uygulamada.
O halde sorunun kaynağına inmek gerekiyor.
Beslenme alışkanlıkları yetişkinlikte şekil alıyor elbette. Fakat temelleri çocuklukta atılıyor. “Bir insanın ana vatanı çocukluğudur.” diyor rahmetli Doğan Cüceloğlu
Gurbete gitse de insan vatanını arar geriye bakar ve oradan izler taşır.
Beslenmeden tutun bizi hayata hazırlayan tutum ve davranışlarımızın çoğu çocuklukta kazanılıyor. Yıllar içinde hiç sorgulanmadığında da bu beslenme şekli alışkanlığa dönüşüyor.
Kilo kontrolü için bize başvuran danışanlarımızın zihnindeki ilk şey diyet. Bir dönem sevdiği şeylerden mahrum kalmak, aç kalmak gibi bir bakış açısı gelişmiş. Fakat bu şekilde verilen kilolar maalesef korunamıyor. Diyet bir cezalandırma aracı değildir. Sağlıklı beslenme ve bu beslenme alışkanlıklarını rutine dönüştürme programıdır. Bireyin beslenme düzenini yeniden inşaa etmektir ve bunu bir yaşam tarzı haline dönüştürmektir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıkladığı 2022 verilerine göre Türkiye Avrupa’da obezitede ilk sırada yer alıyor. Obezite günümüzde en önemli sağlık sorunları arasında. Çünkü neden olduğu sağlık sorunları bireylerin yaşam kalitesini oldukça etkiliyor. Tip 2 diyabetten, yüksek tansiyona, kolesterol yüksekliğine, karaciğer yağlanmasına birçok sağlık sorununun nedenleri arasında gösteriliyor.
Peki obeziteyi önlemek ve sağlıklı vücut ağırlığında olmak için neler yapılabilir:
- Güne sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile başlayalım. Evde yapılmayan kahvaltının çözümü poğaça, börek gibi fırınlardan alınan, trans yağ içeriği yüksek yiyecekleri almakla bulunuyor.
- Evdeki abur cubur çekmecelerini boşaltalım, yerine sağlıklı atıştırmalıklar yerleştirelim. Kuru meyveler, kuru yemiş gibi. Evde acur cubur yoksa yeme ihtimalimiz de azalır.
- Fastfood tüketimini azaltmak için ev yemeği pişirelim. Ailece yemek sırasında çocuklara rol model olacak sağlıklı yeme davranışları geliştirelim. Televizyon, tabletten uzak sohbet eşliğinde ne yediğimizi bilerek yavaş yavaş ve sindirerek beslenelim.
- Sebze ve meyve tüketimini arttıralım. Kalp damar ve bağırsak sağlığı için bu besinler oldukça önemli.
- Önemli olanı evde görünür kılalım. Meyve mi tüketmek istiyoruz en kolay ulaşılabilir yere yerleştirelim.
- Su tüketimini arttıralım. Yeterli su içmek hem sağlığımız açısından hem de kilo kontrolü açısından oldukça önemlidir.
- Sporu yaşam tarzı haline getirelim. Düzenli spor yapmak kilo kontrolüne yardımcı olur ve tüm vücut sağlığını etkiler. HDL olarak bilinen iyi kolesterolü arttırır, trigliseridleri azaltır. Kan basıncını ve kan şekerini düzenler. Kalp damar hastalıkları riskini azaltır.
Ve unutmayalım!
Obeziteyi önlemek beslenme tedavisi, davranış değişikliği ve egzersiz ile sağlanan kombine bir tedavidir ve kişiye özeldir.
- Ömerağa, Alemdar Cd., 41100 İzmit/Kocaeli
- +90 541 267 3889
- diyetisyennefisecicek