Ara
Close this search box.

Fizyoterapist Eda ULUS GÖRGÜLÜ – ” YOGA MI PİLATES Mİ?”

YOGA MI PİLATES Mİ?

İki egzersiz metodu da vücudunu şekillendirmek, güç kazanmak isteyen herkesin uzun süredir favorisi. Her ikisi de nefese güçlü bir vurgu yapmakta… Yoga’nın ve Pilates’in hangi amaçla yapıldığını ve aralarındaki farkı bilmek egzersiz seçiminizde size yardımcı olacaktır.

Yoga Nedir? 
Yoga sanskritçe bir kelime olan “yuj” kökünden türemiştir. Yuj, birleştirmek, bir araya getirmek anlamını taşır. Beden, zihin ve ruhu bir araya getirmeyi ve onları buluşturmayı amaçlar. Düzenli olarak uygulandığında fiziksel faydaları arasında gelişmiş esneklik, dayanıklılık ve güç bulunur. Seanslara dahil edilen meditasyon ve nefes uygulamalarıyla, stresi ve kaygıyı hafifletmeye ve geceleri daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.
Yoga mat ile yapılabilir; ayrıca bloklar, kemerler gibi aksesuarlar genellikle belirli bir pozdan maksimum faydayı elde etmenize yardımcı olmak için kullanılır.

Pilates Nedir?
Pilates’in tarihine baktığımızda Yoga’dan daha yeni olduğu görülür. Omurgayı korumak, güçlendirmek; farklı kas gruplarını çalıştırmak, bedeni esnetmek gibi amaçları hedefleyen Pilates’in ortaya çıkışı çeşitli hastalıklara dayanır. Joseph Pilates astım, raşitizm gibi hastalıklarla mücadele etmiş ve bu hastalıkların tedavisi için bazı egzersizlerin yararlı olacağını düşünmüştür. Kısa sürede büyük ivme yakalayan bir dizi egzersiz, 1. Dünya Savaşı’nda yaralanan askerlerin kaslarını güçlendirmek, onları dengelemeyi ve esnetmeyi amaçlayarak da kullanılmıştır. Nefes, hizalama, konsantrasyon, keskinlik, merkezleme, nefes alma ve kontrol prensipleri bulunur. Günümüzde ise aletli ve aletsiz olmak üzere iki ayrı kategoride değerlendirilebilir. Egzersizler çeşitli fiziksel ihtiyaçlara uyacak şekilde modifiye edilebilir, kolaylaştırılabilir veya zorlaştırılabilir.

Pilates ve Yoga’nın Farklılıkları Nelerdir?
Pilates ve Yoga arasındaki temel fark hareketler ve Yoga’nın manevi bir uygulama olması diyebiliriz. Yoga, Pilates’e kıyasla daha ağır tempolu egzersiz serileri şeklinde uygulanır. Pilates ise biraz daha hızlı ve tekrarlı olacak şekilde yapılır. Yoga, kadim geçmişi olan bir öğretidir. Bu öğreti ruhani bir yolculuğu da kapsar. Yoga öğretisini almaya başladığınızda 8 aşamadan geçmeniz gerekir ve bu aşamalarda nefsi kontrol etmek, çalmamak, şükretmek, yaşam enerjisini kontrol etmek, odaklanma, aydınlanma gibi birçok değer ve beceri kazanılır. Pilates ise daha çok egzersiz metodudur. Yogada zihin yolculuğu, karakterin sağlamlaşması, ahlaki değerlerin ön plana çıkarılması esasken Pilates’te bedenin gücü ve dayanıklılığı temel alınır. En temelde Yoga ve Pilates’in işlevleri farklıdır. Aslında her ikisi de beden ve zihin uyumunu sağlamayı ve beden ile zihni dengelemeyi amaçlar. Ama bunu yaparken Yoga, duyguları ve zihni ön plana alır. Nefes egzersizlerinin ve meditatif çalışmaların daha çok önemsendiği Yoga’nın öncelikli hedefleri; günlük yaşamın stresini geride bırakmak, zihnin derinlerini ve kendini keşfetmek, çakraların dengeye gelmesi ve uyumlanmasıdır. Pilates’e bakıldığında ise amaca giden yolun değiştiği gözlenir. Pilates, beden ve zihin arasındaki bağlantıyı kas gruplarının gelişimini önceliği yaparak kurar.

Ayrıca; bel fıtığı veya skolyoz gibi omurga rahatsızlıkları, osteoporoz, fibromiyalji, romatizmal eklem hastalıkları gibi kas-iskelet sistemi hastalıkları olan bireylerin, bu hastalıkların patofizyolojilerini bilen ve ona yönelik testler ve değerlendirmeler ile egzersiz reçetesi veren, Yoga ve Pilates eğitimleri almış fizyoterapistler ile çalışmalarını öneririm.

 

Uzman Fizyoterapist Eda GÖRGÜLÜ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

KATEGORİLER

ONLİNE DERGİ
EN ÇOK OKUNAN YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!