Ara
Close this search box.

PİLATES VE NEFES


Pilates son zamanların en popüler egzersizi. Peki neden? Çok derine inmeden sadece
bir yönden açıklamaya çalışayım.
Pilates; bir eğitmen eşliğinde yapılan yaklaşık bir saat süren, vücudun en derin
kaslarından tut en kaba kaslarına kadar çalıştırdığımız egzersizler bütünüdür. Eğitmen eşliğinde yapılması çok önemlidir. Zira bir çok kişinin beden farkındalığının olmadığını görüyoruz. Bu egzersizler sırasında doğru hizalanma ve doğru nefes alıp verme ile en etkili çalışmayı yapmış oluyoruz.
Pilatesin bir çok prensibi vardır. Bir tanesi olmadığında pilates yapmış sayılmayız. Ancak bunlar içinde en önemlisi Nefes’tir.


Nefesin kelime anlamı yaşam kaynağı olarak soluk alıp vermedir. Nefes alıp verirken vücudumuzda kasılan gevşeyen kaslarla birlikte; oksijenin tüm hücrelere taşınması gerçekleşir. Biyolojik olarak sadece bu anlama gelse de psikolojik yönünü görmezden gelemeyiz. Çocukluğumuzdan bu güne yaşadığımız olaylar, ebeveynlerimizden öğrendiklerimiz, alışkanlıklarımız ve çevremiz doğal nefesimizi bozmuş olabilir. Ki derslerimde çok sık karşılaştığım şekliyle çoğumuz nefesimizi tutuyoruz. Egzersizi uygularken nefesi hareketin içine entegre edemiyoruz.


Pilates derslerime başlarken düzenli nefes alış veriş ile birlikte ısınma hareketlerine başlamayı doğru buluyorum. Nefes alırken kollar yukarı kalkıyorsa hiç beklemeden nefes verirken kollar aşağıya doğru inmeli. Nefes ile hareket aynı anda yapılmalı. “Nefes hareketin ritmi olmalı” bu benim mottom:)
Tüm ders bu şekilde yapıldığında; zihin artık yapamıyorum dese de nefesin gücüyle nasıl daha da devam edebildiğini anlıyor. Zihin ve beden sınırlarını aşınca sonsuz bir huzur kaplıyor. Ders sonu geldiğinde tüm kaslarının (sadece nefes ile çalışan kaslar da dahil) çalışmasının verdiği bir rahatlama sağlanmış oluyor. Aslında konfor alanından çıkıp potansiyelini gerçekleştirmiş oluyorsun.

PİLATES EĞİTMENİ NİGAR ÖZDEN – NOR PİLATES

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

KATEGORİLER

ONLİNE DERGİ
EN ÇOK OKUNAN YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!