MURAT MARMARA – Gayrimenkul yatırımı nasıl yapılmalıdır?

Merhabalar,
Yaşamda üç temel ihtiyaçtan bahsedilir: Beslenme, giyinme ve barınma. Bu nedenle de, çoğumuz, yıllarca çalışıp başımızı sokacak bir ev almak isteriz, yaşamımızı garantiye almış hissetmek için. Veya, ek gelir temin etmesi için kiraya verebileceği bir ikinci, üçüncü ev veya dükkan almak ister. Mal varlığı sahip olduğu tapu sayısı ile ifade edilir. Tüm bunlara da gayrimenkul yatırımı denir.


Kimisi daha bilinçli olarak profesyonelce yapar gayrimenkul yatırımlarını, kimisi ise bilinçsizce, adetler, alışkanlıklar üzerine. Peki yeteri kadar bilinçli miyiz gayrimenkul alırken, satarken. Ya da, bu gayrimenkul yatırımlarında bilinçli olmak nedir, nasıl olur?


Örneğin, güncel değeri ağırlıklı olarak 500.000-1.500.000.-TL aralığında olan 2.el bir araç alırken, en az bir yere, 2 yere ekspertiz yaptırır, konudan anlayanlara danışırız. Nedir burada aldığımız risk? Birkaç parçasının değişmiş veya boyanmış olması, mekanik aksamında bir sıkıntı olup olmaması vs. Ki bu risklerin görülmememsi durumunda zararımız çoğu zaman birkaç on bin TL olması veya bu riski ortadan kaldırmanın en azından mümkün olması durumu varken yaparız bu araştırmaları.


Ancak aynı hassasiyeti, gayrimenkul alıp satarken yapıyor muyuz? Alınan gayrimenkul, ev, dükkan, tarla, arsa olsun, bugün ortalama meblağı en az birkaç araba alacak büyüklükte iken yeteri kadar inceleme yapıyor, danışıyor muyuz? Şahsi tecrübem, gördüklerim, duyduklarım, bildiklerim, bu konuda ya hiç, ya da yeteri kadar danışılmadığı konusunda.


Gayrimenkul yatırımında, odaklanılan nokta, sadece fiyatı oluyor maalesef. Ancak, bir gayrimenkulün görünenin arkasında, bir geçmişi olduğu, hukuksal altyapısının olduğu görülmüyor, bilinmiyor. Halbuki otuzdan fazla kanunda, yüzlerce yönetmelikte gayrimenkul konu edilmişken bunların hepsinin araştırılmadan bilinmesi de mümkün değil elbet.


Aldığımız tarlanın yolu var mı, üzerine bina yapılır mı, arsa ne şekilde değerlenir, aldığım dükkan alanı gerçekten ne, aldığım alan içinde ortak alan var mı, aldığım daire doğru yerde mi, binanın belediyeden bir sıkıntısı cezai durum var mı, gibi onlarca yüzlerce sorunun yanıt bulması lazım aslında.
Gayrimenkul alırken elbet bir takım riskler olup bunların bir kısmı bilinerek satın alınabilir. Fiyatı alınan risklere göre belirlemek gerekir. Ama öyle riskler de vardır ki, o gayrimenkulden beklentiniz doğrultusunda faydalanmayı engeller, çözülmesi çok zor ve zaman alabilir, hatta bazen çözülemeyebilir de. Mahkemelerde devam eden davaların çoğunun ana konusu da gayrimenkuldür bu yüzden.


İşte bu köşede, sizlerle bu konuları paylaşıp belli bir bilinç oluşmasına yardımcı ve yol gösterici olmaya, sorularınızı alıp, elimizden geldiğince cevaplamaya çalışacağız. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!