Kocaeli Arkeoloji Müzesi
Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden eserlerin sergilendiği müze, 1873-1910 yıllarında inşa edilen tarihi gar binaları kompleksindeki yapıların birleşiminden oluşmaktadır. Tamir atölyesi, su deposu, lojman binası, iki Tekel deposundan oluşan bu yapı Alman mimar Otto Ritter’in eseri olup 2007 yılından bu yana müze olarak ziyaretçilerle buluşmaktadır.
Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi
Kültür Tepesi’ni Saat Kulesi ile paylaşan ve “padişaha ait saray” Kasr-ı Hümayun, Av Köşkü olarak da bilinmektedir. Garabet Amira Balyan’a yaptırılan iki katlı yapıda neoklasik, barok ve klasik Osmanlı üsluplarına rastlanmaktadır. Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan ve günümüze ulaşan bu yapının yerinde daha önce IV. Murat döneminde ahşap temeller üzerine inşa edilen ancak deprem ve yangınlar ile yıkılan bir saray olduğu bilinmektedir.
Osmanlı padişahlarına ve birçok devlet adamına hizmet eden müze binasının iç mekan özellikleri dikkat çekmektedir. Mermer işçiliği, sütunları ve tavan işçiliği Dolmabahçe Sarayı’nı anımsatmaktadır. 1967 yılına kadar Vilayet ve Ziraat Odaları olarak kullanılan bina bu tarihten sonra İzmit Müzesi’ne dönüştürülmüştür. 1992 yılında restore edilmiş, 1999 depreminde aldığı hasar sonrasında 2004 yılında tekrar restorasyona başvurularak 2007’de ziyarete açılmıştır.
Müze Kart ile giriş yapılabilmektedir
Bilim Merkezi İzmit
Seka Park içerisinde yer alan, Kocaeli Bilim Merkezi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ortaklığında hayata geçirilmiştir. Bilim Merkezi, yaklaşık 250 deney düzeneği ve özel tasarım galerilerin yanı sıra bilimsel çalışmaların yapıldığı atölyeler, bilimsel gösteri ve söyleşilerin yapıldığı bilim sahnesi, sergi alanları, kütüphane, araştırma ofisleri ve bilim kafe ile farklı yaş gruplarından bilime ilgi duyan ziyaretçilerini bilime dahil edip deneyimlemelerine olanak sağlayarak ağırlamaktadır.
SEKA Kağıt Müzesi İzmit
1934’te Mehmet Ali Kağıtçı’nın gayretleriyle temeli atılan SEKA Kağıt Fabrikası, ilk yerli kağıt örneği ile başlayan macerasına bugün endüstriyel mirasın önemli unsurlarından bir müze olarak devam etmektedir. Yapının fabrikadan müzeye dönüşümü, kağıt üretim sürecinin tüm detaylarının 2016 yılından bu yana ziyaretçilere aktarımını mümkün kılmaktadır. Kuruluşundan 80 yıl sonra geçirdiği değişimle müze olarak varlığını sürdüren fabrika yapıları kalıcı ve geçici sergileri ziyaretçilerle buluşturmaktadır.