Ernaz Mağaza Satış Şefi – Osman DOĞAN – HYBRID TEKNOLOJİSİ İLE YAKIT TASARRUFUNDA YENİ DÖNEM

Hibrit araç ne demek, diğer araçlardan farkı nedir?


Öncelikle hibritin ne olduğunu bilelim. Hibrit, “melez” demek; yani iki farklı teknolojiyi birleştirerek bir çalışma sistemi oluşturuluyor. Bu benzin-elektrik veya dizel-elektrik olabilir. Yani hibrit sistem, iki yakıt türünde de kullanılabilir. Renault’nun kullandığı hibritler ise benzinli hibrit.


Üç çeşit hibrit teknolojisi var:
Mild Hibrit (Hafif Hibrit): Bu sistemde küçük bir elektrik motoru bulunur, araç çalıştırılırken elektrik desteği sağlar ve düşük hızlarda elektrik desteğiyle çalışır. Bu sistem, normal yakıtlı araçlara göre %10’a kadar tasarruf sağlar.


Full Hibrit: Hem fosil yakıtlı hem de elektrikli motoru bulunur. Araç elektrikle çalışabilir ve şarja takmadan kendi içinde elektrik üreten bir sistemdir. Bu sistemde dolu batarya, aracın elektrikli kullanımını sağlar. Bu sayede şehir içinde benzine göre %80’e kadar yakıt tasarrufu sağlayabiliyor.


Plug-in Hibrit: Hem fosil yakıt hem de elektrik ile çalışabilir. Fişe takıp şarj edebilirsiniz. Şarj edildiği için yakıt maliyeti diğer otomobillere göre daha düşüktür.

Elektrik tam dolduğunda mı tekrar harekete geçiyor?

Tam dolmasına gerek yok. İçinde elektrik olması yeterli, ama minimum seviyede ise biraz dolmasını bekliyor. Örneğin, full hibrit teknolojiye sahip Renault Rafale aracımız bir depoyla 1100 km’ye kadar menzil sağlıyor.

Türkiye’de şu anda elektrikli araçlarla ilgili altyapı çok sağlıklı değil. Bu yüzden hibrit araçlar daha mı çok tercih ediliyor?

Evet, tabii ki. Türkiye tam anlamıyla elektrikli araç şarj istasyonu altyapısına hazır hale gelene kadar hibrit araçlar bir geçiş aracı olarak kullanılabilir. Elektrikli araç kullanımı henüz yaygın değildi, fakat elektrikli araç pazar payı %10’ları görmeye başladı. Altyapının yeterli olmamasından dolayı kullanıcılar hibrit otomobillere yöneliyor.

Elektrikli aracı da anlatır mısınız? Avantajları, dezavantajları nelerdir?

Genelde hepimiz şehir içinde işten eve, evden işe gidiyoruz. Şarj noktası evinizde, sitenizde veya iş yerinize yakınsa elektrikli otomobil almak için bir engel kalmıyor. Ayrıca sürüş keyfi ve konforu oldukça fazla. Yakıt avantajı, fosil yakıtlı bir otomobile göre 6’da 1 oranında avantajlı.
Geçen ay Avrupa’da Fransa Cenevre Otomobil Fuarı yapıldı; hiç benzinli ve dizel araba yoktu, hepsi elektrikliydi. Hatta hidrojenle çalışan arabalar bile gösterilmeye başlandı. Bu, önümüzdeki birkaç yıl içinde fosil yakıtlı arabaların neredeyse biteceğini gösteriyor. Renault, 2025’in sonu, 2026’nın başında 12 tane elektrikli otomobil çıkarmayı planlıyor. Bu geçiş sürecinde Full Hibrit, Plug-in Hibrit veya Mild Hibrit araçlar kullanım kolaylığı sağlayacak ama son durak tamamen elektrikli araçlar olacak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!