Seymen Koleji'nde Sevgili HAMİYET SATI ile birlikteyiz. Hamiyet Hanım sizi tanıyabilir miyiz?
1973 İzmit doğumluyum. İlkokulu, Ulugazi İlkokulu’nda okudum. O zaman Seymen Koleji’nin ilkokul kısmı yoktu. 1984 yılında Seymen Koleji’nin ilkokul sonrası hazırlık sınıfı ile kolej eğitimime başladım. Liseyi burada tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdim. Biri kız, biri erkek İki çocuğum var. Sevmen Koleji, İzmit ve Darıca kampüsleri kurucu temsilcisiyim.
Peki, Seymen Koleji kaçıncı yılını kutluyor, 41. yılını kutluyor diye biliyoruz?
Evet, aslında 1983 yılında kuruldu bizim okulumuz. 41. yılını kutluyoruz. 2025 Eylül ayında yeni kampüsümüze geçtiğimizde 42. Yılımız içerisinde olacağız. Böyle büyüyerek, genişleyerek, yenilenerek.
41. yılda yepyeni bir projeyle, yepyeni bir müjdeyle Seymen Koleji'ni ilk duyurmak da Alem Kocaeli'ye nasip oldu. Bunun için size çok teşekkür ediyorum. Fotoğraflarına bakınca, muhteşem bir proje olmuş. İnsanın tekrar okula başlayası geliyor. Bu projeden biraz bahseder misiniz?
Teşekkür ederim. Bu yeni binamızı aslında, bizim üçüncü kampüsümüz olarak değerlendirebiliriz. Şu anda mevcut içinde bulunduğumuz Yahya Kaptan Şehit Ergün Köncü Sokak adresli okulumuz 83 yılında kurulan okulumuz birinci kampüsümüz. Darıca’da 2015’te kurduğumuz Darıca Ayşe Seymen Kampüsü ikinci kampüsümüz 2025 Eylül ayında yerleşecek olduğumuz kampüsümüz üçüncü kampüsümüz olacak. Biz bu mevcut içinde bulunduğumuz binalarla ilgili yine eğitim-öğretim amaçlı kullanmaya devam edeceğiz.
Peki, şu anki var olan binada kaç öğrencimiz var? Yeni binada kaç öğrenci olacak? Ve anaokul, ilkokul, ortaokul, lise mi olacak?
Bizim şu anda mevcut kampüsümüz, Anaokul, ilkokul, ortaokul, lise, Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi olmak üzere beş okuldan oluşuyor. Yeni binamızda da beş müdürlük, beş okul olacak. Şu anki binamızın kapasitesi 1400 öğrenci. Diğer binamızda 1250-1300 öğrenci arasında bir kapasite oluşacak. Projenin resimlerinden de göreceğiniz üzere bina 3 kattan oluşuyor. Ayrıca bir teras katımız var. O teras katı yemek salonu, açık hava yemek salonu gibi kullanılacak, kapalı yemek alanı da var içerisinde. Zemin altında da 2 kat var. Orada da kapalı havuz, konferans salonu, kapalı spor salonu ve bazı çok amaçlı salonların yer aldığı geniş bir alan olacak. Bina 12.000 Metrekareye yakın bir alan olacak.
Peki bu bina nerede inşa edilecek?
Şu anda mevcut binamızın bulunduğu adreste çim saha olarak kullandığımız ve futbol faaliyetlerini yürüttüğümüz alanda 10.000 metrekarelik alan içerisinde gerçekleşecek. Yani hemen hemen aynı adreste olacağız. Büyüyoruz gibi düşünebiliriz. Yenileniyoruz ve büyüyoruz
Ama burada da bir kısım faaliyetler devam edecek yine.
Şu anda açıklamak istiyor musunuz bilmiyorum ama bu sayıda bunu açıklayalım mı? Eski bina ile müjde gibi bir şey daha var.
Çok önemli, güzel bir Yüksek Öğrenim Kurumu ile bağlantılı görüşmelerimiz var. Ancak henüz neticelenmediği ve tasarı aşamasında olduğu için, şimdi açıklamayalım ama Kocaeli için güzel bir girişim. Yurt dışında olan bir üniversitesinin Türkiye temsilciliği gibi bir durum. Yaklaşık bir yıldır üniversitemizin yetkilileriyle görüşüyoruz. Belli bir noktaya geldik. Gerek yapay zeka çalışmaları ile ilgili gerek üniversitenin bir temsilciliği ile ilgili. Yani henüz biz tasarı halinde görüşmelerimizi sürüyor..Biz birkaç kere gittik üniversiteyi gezdik. Onlar birkaç kere geldiler ama daha henüz tasarı aşamasında. Bakalım kısmet ne olacak?
Evet, peki eğitim öğretimde yeni binaya geçildiğinde müfredatta bir değişiklik olacak mı? Yoksa aynı mı devam edecek? Mesela yapay zeka gibi bir gerçek var. Siz şimdi milli eğitimin müfredatını zaten vermek zorundasınız. Ama burası bir kolej olduğu için siz koleje uygun eğitim veriyorsunuz değil mi?
Şöyle biz dediğiniz gibi Milliyetin Bakanlığının yönetmeliklerine uygun olarak bu okulda eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürüyoruz, sürdürmek zorundayız. Ama bunun yanında tabii ki bizim öğrencilerimiz zaman ve süreç olarak burada daha uzun süre bulunuyorlar. Bütün o saatlerimizi en etkili şekilde değerlendiriyoruz. Bu çalışmalar içerisinde bilim, laboratuvar çalışmaları, yabancı dil sanat, spor çalışmaları gibi ekstra uygulamalarımız oluyor.
Burada çocukların daha çok tercihlerine göre veya uzman öğretmenlerin onları yönlendirmesine göre alanlara dağılıp bir sürü kurslardan, etütlerden faydalanıyorlar. Bir de ülkemiz tabi sınav ülkesi. Bizler özel okullar olarak lise giriş sınavlarına, üniversite yerleştirme sınavlarına öğrencilerimizi eksiksiz hazırlamakla yükümlüyüz. Çünkü artık günümüzün ekonomisinde de bir özel okulun veliye maliyeti çok yüksek. Doğal olarak artık veliye özel okula çocuk gönderiyorsam işte herhangi bir kurs için dışarıya göndermeyeyim diye düşünmesi çok doğal. Biz de bu bilinçle özel okul velisinin tüm ihtiyaçlarını çocuğunun okulunda, okulumuzda giderebileceği bir yolla hem sınavlara hazırlık çalışmalarımızda hem sosyal gelişimlerinde, sportif gelişimlerinde okul içerisinde kendi uzman kadrolarımızla çözüyoruz.
Peki son olarak Şu anda 2024 yılı için kayıtlar devam ediyor. Velilere ne söylersiniz? Seymen Koleji 41 yıldır kente hizmet ediyor, ki ben de 1972 doğumluyum. Çocukluğumda benim arkadaşlarım buradan mezun oldular ve hala birbirlerine hem ticari hem sosyal anlamda destek oluyorlar ve hala görüşüyorlar. Seymen Koleji'nin diğer okullardan farkıyla ilgili ne söylemek istersiniz?
Bizim okulumuz çok kıymetli bir okul. Çünkü çok kıymetli bir kadrosu var. Uzun yıllardır buraya emek veren birçok eğitimcimiz halen bizim okulumuzdalar. Mezunlarımız, aradan 10 yıl geçiyor gelip döndüklerinde öğretmenlerini burada görebiliyorlar. Ben Kocaeli’deki özel okulculuğun daha gelişmesini, daha nitelikli bir hale gelmesini, etik kurallara uygun rekabetin olmasını çok arzu ediyorum.
Biliyorum ki diğer özel okul yöneticilerinin de arzusu bu. Çünkü bizim misyonumuz özel okullarda çok kaliteli, nitelikli eğitim vererek bu imkana sahip olan öğrencileri üst düzeyde yetiştirmek ve bu konuda birbirimizle aslında yarışmak, geliştirmek. Ben okulumuzun farklarıyla ilgili hep şunu söylüyorum, bizim okulumuz kadrosuyla güçlü. İnsan faktörü olmadan hiçbir şey olmaz. Dünyanın en nitelikli binasını yaparsınız içinde oraya gönül vermemiş insanlar varsa hiç yol alamazsınız. Seymen Koleji başarılarıyla her zaman gündemde oldu. Kocaeli’de birçok yetişmiş insan gücünün temelinde biz varız. Bundan da gurur duyuyoruz.
2024 yılı yerel seçimlerinde listelere bir baktım, bir başkan adayı bizim mezunumuz, bir meclis üyesi bizim velimiz, öbür başkan yine bizden mezun olmuş. Hem siyaset alanında hem de iş hayatında çok etkin yerlerde mezunlarımız var. Onların gelişiminde fayda sağlamış olmamız bizim için çok gurur verici.
Velilerimiz bize en değerli varlıklarını, çocuklarını emanet ettiler. Ancak bu okul da Kocaeli’ye çok şey kattı. O yüzden bu karşılıklı bir memnuniyetle gelişen bir şey. Ben çok mutluyum çünkü bizim okulumuzun mezunlarının çocukları bizim okulumuzdan mezun oldu. Artık biz üçüncü kuşak, torun kuşağına bile geldik. Yani anaokulunda şu anda, mezunumuzun 5 yaşındaki torunu okula başladı. Bu çok gurur verici.
Bizim okulumuzda bir okul müzemiz var.Her öğrencimiz ilk geldiğinde o müzeyi geziyor. Bazıları kendi annelerini, babalarının okul sıralarındaki fotoğraflarını orada gördüklerinde çok mutlu oluyor. İşte onların sınıf geçme defterleri, yıllıklarını gördüğünde çok şaşırıyorlar. O bağlılık güzel bizim okulumuzda. Yani böyle nesilden nesile geçen bir bağlılık. Bizim velimiz şunu bilir, Seymen Koleji’ne gittiğim zaman eğer benim çocuğum kurallara uyuyorsa, ben kurallara uyuyorsam çocuğumun gelişimi için oradaki herkes elinden gelen maksimum çabayı gösterir. Çocuk lehine olan her şeyde ben varım. Ben hep onu söylerim. Benim için esas olan çocuk menfaatidir. Çocuk menfaati varsa geri kalan her şey teferruattır. Ama bu çocuk menfaati derken burada bir disiplinsizlik, bir kuralsızlıktan bahsetmiyorum. Kurallar ve disiplin, çocuk menfaatidir.
Özel okullara baktığımız zaman okulların çoğu satılıyor, el değiştiriyor. Ama yarım yüzyıla yakın zamandır Seymen Koleji, Seymen ailesinin kurduğu ve bugüne kadar getirdiği bir okul. Aslında bugün Hamiyet Satı giderse Buraya Hasan, Hüseyin, Mehmet, Meral de gelse bu sistem hep devam edecek değil mi? Bu çok önemli.
Çünkü burada rahmetli Rahmi Seymen’in kurduğu günden bugüne gelişmiş ve hep kendini geliştiren, yenileyen bir sistem var. Ve böyle de devam edecek. O yüzden aileler kendileri mezun olmuşlar, çocuklarını da getiriyorlar. Çünkü biliyorlar onlar mezun olurken neler yaşadılarsa, bu okulda çocuklarının da yaşamasını istiyorlar. Aynı eğitimi alsın istiyorlar.
- Yahya Kaptan Mah, Şht. Ergün Köncü Sk. No:81, 41040 İzmit/Kocaeli
- +90 262 311 76 21
- izmit.seymenkolej.com