Ara
Close this search box.

ECE İNGİLTERE’DE

LONDRA’DA YILBAŞININ PERDE ARKASI:

Yılbaşı Kutlamalarının Sırları Ve Süprizleri

Londra’da geçirilen bir yılbaşı yaşadığınız tüm yılbaşı hatıralarınızı belki de silecek kadar canlı, interaktif ve unutulmaz olabilir. O meşhur Big Ben’in gür sesinin yankılanması ile başlayan geri sayım, Thames Nehri’nin kıyılarında dans eden renkli havai fişekler ve sokakların ışıltılı süslemeleri…

Şehir süslemeleriyle, ambiyansı ve etkinlikleriyle dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerine harika anılar bırakmayı hedeflerken, yerel halkıda büyülemeye devam ediyor.

Ancak bu kutlamaların arkasında, sadece ışıltılı süslemelerin ötesinde, derinlemesine incelenmesi gereken sırlar, gelenekler ve heyecan verici detaylar yatıyor. İşte bu büyülü şehrin yılbaşı ruhunu keşfetmek için haydi bana katılın. Londra’nın yılbaşı büyüsü, sizi kucaklamaya hazır, sadece bir geri sayım ötesinde…

Bir Şehrin Hazırlığı: Londra’nın Yılbaşı Heyecanı

Best Christmas lights in London 2023 | CN TravellerLondra’nın bir nevi sembollerinden biri haline gelen sokak ışıklandırmaları en ünlü alışveriş caddeleri olan Regent Street, Oxford Street ve Carnaby Street ben de dahil olmak üzere yürüyen herkesi büyülemekteydi. Bu ışıklar adeta İngiltere’nin gösteriş seven ruhunu ve kültürünü ziyaretçilerine en güzel yansıtma biçimlerinden biri. Işıkların ünü ve güzelliği sınırları o kadar aşmış durumda ki ışıkların takılması ve kurulması için yüzlerce gönüllü beraber çalışıyor. Aralık ayının başında, yılbaşından 1 ay önce kurulumu tamamlanan bu ışıkların yakılması ise yüzlerce kişinin katıldığı büyük bir törenle yapılıyor.



Covent Garden on X: "Right, I am just going to say it. Covent Garden has  the best Christmas tree in London. Now that it is settled, send me your #CoventGarden  Christmas TreeTabii ki süslemeler sadece ışıklarla sona ermiyor bu şaşalı şehirde; yapılan etkinlikler, birbirinden büyük yılbaşı ağaçları, dükkanların ve restoranların titizlikle hazırladığı süslemeler de şehrin güzelliğine güzellik katan dinamiklerden biri. Özellikle şehrin en lüks merkezlerinden biri olan Covent Garden’ın da yer alan yılbaşı ağacı hemen hemen herkes için Londa’nın en güzel ve en göz alıcı yılbaşı ağacı olarak kabul görmekte.

YENİ YILIN İLK HABERCİSİ BİG BEN

Her ne kadar 2012 yılından itibaren kraliçenin tahta çıkışının 60. Yılı onuruna ismi “Elizabeth Kulesi” olarak değiştirilmişse de, isme hala Big Ben olarak anılan meşhur tarihi saat kulesi..

Thames Nehrinin hemen yanında Westminister Bridge’in köşesinde konumlanan, Londra’nın en ikonik sembollerinden biri olan bu kulenin de yılbaşında görevi büyük. Her sene saatler 00:00’ı gösterdiğinde o meşhur çan sesi ile Londralılara yeni yılın haberini vermekle sorumlu Big Ben.

Ne zaman giderseniz gidin her zaman kalabalık olan etrafı, özellikle yılbaşında bambaşka görüntülere sahip oluyor. Sabırsızlıkla saatin 00:00 olmasını bekleyen o gözler, çan sesinin çalması ile yerini mutluluk ve neşeye bırakıyor.

merdivenler, sis, dış mekan, hafif içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturulduBig Ben’in etrafında dolaşırken en sevdiğim şeylerden birisi yenmeye hazır kestanelerden almaktı. Biraz da Türkiye’yi hatırlattığı içindir belki ama kokusu, yılbaşı ruhuyla yakışan kesinlikle en güzel şeylerden birisi.

Yılbaşı’yla beraber Londra’nın her yerinde sizler de değişik sokak lezzetlerine rastlayabilirsiniz. Dünyanın her kültürüne ait değişik sokak lezzetleri kış soğuğunu birazcık da olsa hafifletmek için her köşede, her pazarda konumlanmış durumda.

İngilizlerin olmazsa olmaz bar kültürünü de unutmamak lazım tabi ki. Meşhur Pub’larda bira içip biraz da ısındıktan sonra Londra’nın harika süslenmiş sokaklarında yürümeye devam ediyoruz…

BÜYÜLEYİCİ HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİ

Her yıl tam saat 12 de gerçekleşti-
rilen havai fişek gösterisi belki de en kaçırılmaması gereken ekinlik olabilir.

Her sene binlerce kişinin bilet alarak izlediği bu gösteri bu sene yüz binden fazla canlı olarak ve milyonlarca kişi tarafından da canlı yayınlar aracılığı ile izlendi.

Toplamda neredeyse 25-30 dakika durmaksızın devam eden hava fişek gösterilerine bu sene bir ilk olarak drone şovları da eklendi.

600 tane drone’un eşlik ettiği bu şovda, Big Ben’in gece yarısı çanını çalmasından hemen önce gökyüzünde geri sayım başlatıldı. Dünyamızı korumanın altını çizmek için karahindiba çiçeğinin yapraklarını savururken ardında neşe ve umudun simgesi olarak balon üfleyen bir çocuğun resmini gökyüzüne çizdiler. Bu akılda kalıcı anlara reggeaton çeşidinden k-pop müzik tarzına kadar çok çeşitli şarkılar eşlik etti.

Watch London see in 2024 with drones, and a LOT of fireworks | Digital  TrendsLondon New Year's Eve Fireworks 2023: Second Batch Of Tickets On Sale Today  | Londonist

Her ne kadar havai-fişekler için biletler satılsa da şehrin tepe noktalarından ve Thames Nehrinin her yerinden gözüken bu gösterileri tabii ki bedava izlemekte bir seçenek.

Benim önerim nehir boyunca konumlanan restoranlardan birine rezervasyon yaptırarak güzel bir yılbaşı yemeği yerken aynı zamanda bu şahane gösterinin tadını çıkarabilirsiniz.

Ama unutmayın rezervasyonlarınızı mutlaka minimum bir ay önceden yaptırın! Bu dönemlerde güzel bir restoranda rezervasyon bulabilmek çok zor..

GENÇLER İÇİN DÜZENLENEN HARİKA ETKİNLİKLER

Fabric in London UK Live Club Nights DJ-Sets Compilation 2000 - 2022Belli bir yaşın altında olan insanlar için sokaklarda yürümek ve ışık gösterilerini izlemek bazen yeterli gelmeyebilir. Daha çılgın şeyler yapmak, mekanlarda müzikler eşliğinde eğlenmek isteyenler içinde Londra elbette ki birbirinden sınırsız seçenekler sunmakta.

Ben ver arkadaşlarım Londra’nın en eski mekanlarından biri olan Fabric London da yılbaşının ilk dakikalarını çok eğlenerek geçirdik. Birbirinden ünlü DJ performanslarının gerçekleştiği mekânda, eğlence saat 22:00 başlayıp sabahın ilk ışıklarına kadar sürdür.

Dipnot: İngiltere’de güneş kışın baya geç doğar J.

Tabii ki sadece mekanlarda eğlenceler yapılmıyor; birçok sokakta mini konserler, en ünlü müzikallerin yılbaşı programları ve hatta bazı restoranlarda dünyaca ünlü isimlerin mini performanslarını dahi bulabileceğiniz genişlikte bir eğlence yelpazesi sunuyor Londra size.

PEKİ YA 1 OCAK?

Çok yoğun ve ışıltılı bir gecenin ardından yılın ilk gününde sokaklarda yürümeye başladığınız an da Londra’nın sakin ve huzurlu günlerinin geri geldiğini hemen fark etmeye başlıyorsunuz.

Türklerin en sevdiği etkinlik olan kahvaltı zamanını değerlendirmek için güzel bir yerlere gittiğimizde fark ettik ki herkes yılın ilk gününün bizim gibi düşünerek kahvaltıyla değerlendirmeye karar vermiş.

Herkes için hatıralarında kalıcı bir iz bırakan bugünün değerlendirmesi yapılırken yanında içilen sıcak bir kahvenin verdiği huzuru size anlatmam ancak böyle bir resimle gösterebilirim belki de.

Londra’da geçirilen her günün kalıcı olacağı aşikar onları daha da kalıcı hale getirmek ve burada sizlerle daha çok anı paylaşmak dileğiyle..

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

KATEGORİLER

ONLİNE DERGİ
EN ÇOK OKUNAN YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!