Ara
Close this search box.

HAVADA AŞK KOKUSU VAR

‘Merhaba Sevgili Okur! Ben Uzman Eczacı Merve Coşar Elyıldırım. 2007 yılında Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldum. 2017 yılında Medipol Üniversitesi Klinik Eczacılık alanında Yüksek Lisansımı tamamladım. Ardından 2018’de Medipol Üniversitesi Aromaterapi ve Yeditepe Üniversitesi Fitoterapi Sertifika Programlarını tamamladım. 2023 yılında yine Medipol Üniversitesinde Estetisyen Eczacı Sertifika programına katılarak; tüm öğrendiklerimi çevremdekilere  şifa olması niyeti ile 16 yıl önce açtığım eczanemde uygulamaktayım.’ ‘Kokular Anıları Hatırlatır’Sizce Aşkın kokusu var mı? Aşk deyince nasıl bir koku hayal ediyorsunuz? Peki sizce ‘An’ların kokusu var mı? Ya da bir anı hayal ettiğinizde kokusu da burnunuza geliyor mu? Belki bir sokaktan geçerken gelen bir hanımeli kokusu sizi çocukluğunuzda anneniz için topladığınız çiçekleri verdiğiniz o ana götürüyor, ya da bir mağazadaki gül kokusu sizi bir aile büyüğünün cenazesinde elinize dökülen gül suyunu hatırlatıp hüzünlendiriyor. Koku bilinçaltımızla en güçlü bağı kuran duyumuzdur.Kokular sayesinde çok daha eski anıları, yerleri ve olayları görsel hafızamızdan çok daha önce hatırlarız. İşte kokular bu kadar güçlü, duygularımızı kontrol edebilirler.Gelelim yazımızın konusu AŞK ve AROMATERAPİ’ye. Aşk kelimesini duyunca kafanızda hemen bir şeyler oluştu; fakat bazılarınız hala Aromaterapiyi bilmiyor olabilir diye düşünüyorum. O nedenle biraz Aromaterapiden bahsetmek istiyorum.

AROMATERAPİ NEDİR?Aromaterapi, tıbbi bitkilerle tedavinin özel bir dalı olup, uçucu yağların veya ana etken madde olarak uçucu yağları taşıyan bitkisel drogların kullanılmasıyla, kişinin fiziksel, zihinsel ve ruhsal durumunun ve tüm dengesinin düzeltilmesini destekleyen bir tedavi yöntemidir.

Aromaterapi, yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip;

ilk insanlar kötü kokuyu Tanrı’nın beğenmeyişi, rahatsızlık veya hastalıkla bağdaştırmış, sağlıklı insanın, temiz ve taze bir kokuya sahip olduğunu düşünmüşlerdir. Aromaterapinin ilk olarak mumya yapımında eski Mısır Uygarlığı’nda kullanıldığı biliniyor. Yaşamdan sonra fiziki bedenin önemli olduğuna inanan Mısırlılar, koruyucu etkileri olan aromatik ve uçucu yağları keşfederek mumyalama sanatını geliştirmişler. Ayrıca kozmetik, parfüm ve aşk iksirleri için uçucu yağlar kullanmışlar.  Aynı çağlarda, eski Çin Uygarlığı’nda da kullanıldığı görülüyor. Aromaterapinin tedavi ve güzellik maksadıyla kullanımı ilk olarak eski Yunan medeniyetlerinde ortaya çıkmış. Roma döneminde ise aromaterapi, banyo sonrası masaj şeklinde kullanılmış.

Günümüzde artık aromatik yağların üretimi ve kullanımı dünya çapında bir pazara sahip ve geleneksel ve klasik bir tedavi yöntemi olarak kabul edilen aromaterapiyle ilgili çalışmalar da her geçen gün gelişerek devam ediyor. Aslında Aromaterapi’ye koku ile terapi de diyebiliriz. Ancak aromaterapinin tek kullanım yolu koklama değildir. Fakat farklı yöntemlerle uygulanmış olsa da  illa ki bu bitkisel yağları koklamış oluyoruz.

Aromaterapinin Vücuttaki İşleyişi nasıldır?1-Koku nazal boşluktan (burundan) içeri girer. 2-Koku soğancığına dek nazal boşlukta ilerler.3- Koku soğancığı sayesinde direkt olarak kullanılan yağın özelliğine göre rahatlatıcı,uyarıcı, gevşetici,sakinleştirici gibi bir çok farklı etkiden sorumlu olan nörokimyasalların salındığı duygularımızın oluştuğu,geliştiği ve hatta yönetildiği limbik sistem denilen bir sisteme iletilir.. Limbik sitem beynimizin; hatıralar, duygular, cinsel arzular, açlık, haz, içgüdüler gibi duygularımızın oluştuğu, bütün vücuda hormonlar aracılığıyla bu duyguları ulaştıran ve duyguları depolayan özelliklere yapıları içeren bölgesidir. Bütün duygularımızın merkezi olduğu için duygusal hareketlerimizi etkiler.Böylelikle kokladığımızda duygularımızda değişir, etkilenir.

Aşkın Kokusu Aromaterapide  kullanılan yağlar birçok fiziksel ve ruhsal fayda sağlar. Bizim konumuz ise bu faydalardan ruhsal olanları.Toplumda “Aşk hormonu” ya da “Bağlılık hormonu” olarak da bilinen oksitosinin, ilişkilerde güven ve sadakat üzerinde yapıcı etkileri olduğu çeşitli bilimsel çalışmalarda gösterilmiş. Oksitosinin karşıtı olan ‘Stres Hormonu’ olarak bilinen kortizol salınımını azaltarak, oksitosin hormonunun salınımını arttırma noktasında Aromaterapinin mucizelerinden faydalanıyoruz. Yine Mutluluk Hormonları Endorfin ve Seratonin  de kokular sayesinde vücudumuzdan salınabiliyor.Aşkın kokusu mudur bilmiyorum ama sizlere ruh-beden dinginliği sağlatacak, dişil-eril enerjinizi ortaya çıkaracak, frekansınızı yükseltip aşka uyumlatacak bir kaç uçucu yağdan bahsetmek istiyorum.

1. YLANG YLANG YAĞI         “Çiçeklerin Çiçeği” olarak bilinen bir bitkiden elde edilen  bu çok özel uçucu yağın ünlü parfüm Chanel No:5 in top notalarından biri olduğunu biliyor muydunuz? İyi olma hâlini destekleyerek olumlu duyguları yükselten ylang ylang yağı; stres, kaygı, huzursuzluk ve üzüntü gibi duyguları yatıştırmaya yardımcı olur. Sakin ve rahatlamış ruh hâli ise sinir sistemine etki eder.. Ylang ylang yağı, cinsel isteği artırmak için bir uyarıcı olarak da kullanılır.  Endonezya’da düğün gecelerinde yatak, ylang ylang taç yapraklarıyla süslendirilmektedir,  bu gelenek parfümün ününü aldığı afrodizyak özelliğinden gelmektedir.

2.GÜL UÇUCU YAĞIGül, birçok eski metinde, pek çok uygarlıkta her zaman aşkın ifade kaynağı olmuş muhteşem bir bitki. Uçucu yağı, bu ürün gamında 320 MHz ile en yüksek frekansa sahip olan, İbn-i Sina’nın “Gülün iyileştiremeyeceği hiçbir şey yok” dediği çok özel bir çiçek. Rosa Damascena olarak bilinen pembe taç yapraklı çiçeklerin damıtılmasıyla, kalp çakrasının dengelenmesinde kullandığımız, beden ritmimizi veren, yaşam kalitemizi sağlayan kalbimizin atışını güçlendiren en önemli uçucu yağlardan birini elde ederiz. Romantizm dediğimizde de ilk aklımıza gelen nasıl gülse, aşk ve afrodizyak dediğimizde de en güçlü uçucu yağ gene güldür. Anksiyetemizi giderip, bize huzur verir. 4 ton gül yaprağından 1 litre gül uçucu yağı çıkar. Üretimi oldukça meşakkatli olmakla birlikte etkileri de bir o kadar güçlüdür. Ylang ylang, Itır, Lavanta, Yasemin uçucu yağları ile karışımı uyumludur. Difüzör vasıtası ile  koklamak da bir taşıyıcı yağ ile karıştırıp kullanmak da oldukça etkilidir. 

3. MİSK ADAÇAYI UÇUCU YAĞI Misk Adaçayı (Clary Sage ya da Latince Salvia Sclarea) hormonal denge ve özellikle menopoz sağlığı için favorimiz olan uçucu yağ. Misk adaçayı olağanüstü rahatlatıcı ve gevşetici özelliğe sahip. Yüzyıllardır adet sancılarını gidermek için kullanılan geleneksel bir bitkisel ürün. İnhalasyon yoluyla kullanıldığında rahatlama, iyilik hissi ve kimi zaman coşkulu bir ruh hali oluşturmasıyla biliniyor. Misk Adaçayı premenstrüel sendromda görülen şişkinlik, kramplar, duygusal dalgalanma ve tatlı yeme isteği gibi belirtilerde yarar sağlayabiliyor. Ayak tabanına veya overler üzerine birkaç damla sürüldüğünde dakikalar içinde etki gösteriyor. Doğal östrojenler içermesi nedeniyle östrojenik etkilere sahip. Üreme sistemini destekleyici ve dengeleyici bir yağ.Çeşitli çalışmalar sonucunda misk adaçayının “anlamlı kortizol düşürücü ve duygu durumunu düzelten anti-depresan etkiye sahip olduğu” sonucuna varmışlar. Yani misk adaçayı etkili bir doğal antidepresan.

4.FRANKİNCENCE UÇUCU YAĞIDeğeri Altınla Ölçülen bir yağ Frankince yağı: zamanında Mısırlılar tarafından Altın karşılığında ticareti yapılan bu uçucu yağ huzur ve huşu verici özellikleri nedeniyle nerdeyse bütün inanışlarda, ayinler veya dualar esnasında ortamda gerek tütsü olarak gerekse su buharında tutularak kullanılmıştır. Kadim zamanlardan beri kullanılan bu değerli yağ kuvvetli, reçinemsi, tatlı, odunsu ve baharatlı bir kokuyaya sahiptir. Korku, heyecan ve panik gibi hallerde rahatlatıcıdır. Manevi yönden etkili bir temizleyici olup, kuvvet vericidir. Ruhsal temizlik,ruhsal bağlantı ve ilham almak için kullanılan bir kokudur.Göz, kalp, taç, üçüncü göz çakralarının açılmasını sağlar. Ruhsal ve bedensel dünyalar( ruhsal bedenimiz ve madde bedenimiz) arasında denge sağlar .Güvenli hissetmeyi sağlar .Kötü ruhları kovmak için tütsüsü kullanılır.

5.SEDİR UÇUCU YAĞI Adı; Cedrus Arapçada ”Kedron” dan gelir , ve ”Güç” demektir. Yüzyıllarca savaşçılara cesaret ve güven vermek için kullanılmış bu uçucu yağ ile Kalp Çakrası, açılabileceği en son noktaya kadar açılır.. Ruhu dinginleştirir. İç huzur dengeler Kendi iç dünyamızla barış sağlayıp, çevreden ve kendinden emin, sağlam ve etrafa güven veren olmayı pekiştirir. Korkulara yol vererek kalbin manevi aşka yönelmesine yardımcı olur.

6. YASEMİN UÇUCU YAĞIRomantik bi koku olarak bilinen Yasemin uçucu yağı, Oleaceae familyasına ait Jasminum Grandiflorum bitkilerinin çiçeklerinden buhar damıtma işlemi kullanılarak ekstrakte edilir. Yasemin uçucu yağı, benzersiz çiçek kokusu ile parfümeri, kozmetik ve banyo ürünlerinin kokulandırılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Yağ, yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileri ile bilinir. Ayrıca antiseptik ve afrodizyak olarak da kullanılmaktadır.

7.GREYFURT UÇUCU YAĞICitrus paradisi meyvesinin kabuğundan soğuk pres yöntemi ile elde edilen Greyfurt uçucu yağı, oldukça keskin bir narenciye kokusuna sahiptir.Mevcut kökeni tam olarak bilinememekle olup, İspanya ve Türkiye’den, İsrail ve Florida’ya kadar uzanmaktadır. İnhalasyon ve difüzör yolu ile kullanıldığında,konsantrasyon yükseltici, kaygı ve endişe giderici özelliklere sahip olabilmesinden dolayı Greyfurt yağı modern aromaterapi uygulamalarında popüler olarak kullanılmaktadır.Enerji ve Zindelik Artırıcı: Greyfurt uçucu yağı, uyarıcı bir etkiye sahiptir ve enerji seviyelerini artırabilir.Bu nedenle, zinde hissetmek veya yorgunluğu gidermek amacıyla kullanılabilir.

Burada bahsedemediğim bir çok uçucu yağın yine duygularımız ve ruh halimiz  üzerinde çeşitli etkileri bulunmaktadır. Burada dikkat çekmek istediğim iki nokta var ki; Birincisi, uçucu yağlar elde edilme yöntemleri bakımından oldukça zahmetli ve pahalı yöntemlerden geçmektedir, ayrıca tıbbi kullanımları için özel alt türlerin özel kısımları kullanıldığından doğru etkiyi almanız için doğru ürün olması çok önemli. Kesinlikle sentetik kokulardan bahsetmiyorum. Doğal,sertifikalı, etken madde oranları iyi çalışılmış, iyi üretilmiş kaliteli uçucu yağlardan bahsediyorum.Bu nedenle yoğun ve yüksek etkiler beklediğimiz bu uçucu yağları pek tabii aktarlar değil eczanelerden almanız, tıbbi etkiler bakımından kendini kanıtlamış birkaç firmanın ürünleri dışında ürünler tercih etmemenizi öneririm. Diğer önemli nokta ise, bu uçucu yağları kullanırken, uçucu yağların istenmeyen etkileri de  olabileceğini göz önünde bulundurarak, mutlaka hekim ve eczacınıza danışarak kullanmanızı tavsiye ederim.

İç huzuru bulacağınız, dingin sağlam , güvende hissedeceğiniz, tutkulu ve aşk dolu günler diliyorum….

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

KATEGORİLER

ONLİNE DERGİ
EN ÇOK OKUNAN YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!