DÜNYA DİLLERİNİ KONUŞTURUYORUZ!
Dil Kulesi'ndeyiz. Elif Hanım öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Ben İzmit doğumluyum. Liseden sonra üniversite hayatıma Mersin Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliği bölümünü okuyarak başladım. Üniversitede Erasmus programı benzeri bir programla yurt dışına İtalya’ya gittim ve eğitimime orada devam ettim. Siena’da İtalyanca eğitimimi, yine İtalya’daki Studi di Salerno’ mühendislik eğitimimi tamamladım. Bundan dolayı şu anda İtalyanca yeminli tercümanım ve aynı zamanda da İtalyanca öğretmeniyim.
Yani Mersin Üniversitesi’nde başlayan eğitim hayatım İtalya’ya doğru evrildi. Bu şekilde İtalyanca’yla tanışmış oldum.
Türkiye’ye döndükten sonra, bir Türk-İtalyan ortaklığı bir firmada işe başladım. Orada da çok kısa süre içerisinde genel koordinatörlük seviyesine geldim. Çalıştığım firma çok uluslu bir firmaydı. İtalyanlarla, İngilizlerle çalıştık. Uluslararası fuarlara katıldık. Bu şekilde çok keyifliydi. Ama sonrasında İtalyanlar beni İstanbul’a almak istediler. Oradaki satış ofisinde devam etmemi istediler.
Ben tekrar Kocaeli’den uzaklaşmak istemedim. Bu yüzden iş teklifini kabul etmedim. İzmit’te iş yaşantıma başladım.
Bu süreçte de İtalyanca dersleri veriyordum. Bir sürü öğrencim olmaya başladı. Bir dil kursu açmak zorunlu hale geldi.
İlk olarak Studio Italiano olarak bir yer açıp, ikinci yabancı dillerde büyümeyi hedefledik. Çünkü herkes zaten İngilizce eğitimi veriyor ama bence Kocaeli’nin ihtiyacı bu alanda ikinci yabancı dillerdi.
O yıl Uğur Okulları’nın Yabancı Diller Departmanlığı’nı üstlendik. Ben Yabancı Diller Departmanlığı’nın başkanlığını yürüttüm. Birçok firmayla anlaşma yaptık. Yani çok kısa sürede küçücük bir yer olan ofisimiz baya dikkat çekti. Sonra biz oraya sığamamaya başladık ve Yahyakaptan’a geldik.
Bu arada, yurt dışında okuduğum için, yurtdışında okumakla ilgili fikir almak isteyen öğrencilerim oluyordu. Buradan da yurt dışı eğitim danışmalığı yolu açıldı.
Dil kulesi şu anda neler yapıyor? Hangi hizmetler veriliyor?
Dil kulesi iki kısımdan oluşuyor aslında. Dil kulesi Yabancı Dil Kursları ve Dil Kulesi Academia Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı.
Dil Kulesi yabancı dil kursu bölümünde İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Almanca, Rusça. Grup dersleri veriyoruz, sınıflarımız maksimum 10 kişilik ama bunun haricinde birebir yani bireysel olarak ders verdiğimiz öğrencilerimiz de oluyor.
Dil Kulesi’nin diğer dil kurslarından farkı nedir sizce?
Biz 10 yıllık bir kurumuz. 10 yıl önce biz reklamlara çıktığımızda şöyle çıktık. Önce konuşmayı öğren, sonra grameri. Yabancı dili yurt dışında öğrenmiş biri olarak tespitim, dil kesinlikle konuşarak öğrenilir.
Bu gramere gerek yok demek değil. Ancak, genel olarak çevremize baktığımızda dil kurslarında gramerle öğretiliyor. Ben de gitmeden önce burada öğrenmeyi deneyerek gittim ve bu işin aslında öyle olmadığını gördüm. Mesela bir çocuk düşünün, bu çocuk ilk konuşmayı öğreniyor. Okumayı bilmiyor, yazmayı bilmiyor. Bunu nasıl öğreniyor? Sizi taklit ederek öğreniyor. Dinleyerek ve duyarak öğreniyor. Dil böyle öğrenilir. Kurumumuzda biz de bu yöntemle dil öğretiyoruz.
Peki dil sınavlarına hazırlanmak isteyenler de kurumunuzu tercih edebilirler mi?
Tabii. Sınav hazırlık kurslarımız da var İtalyanca YDS, İngilizce YDS, İngilizce de TOEFL, IELTS, PTA,.İtalyanca’da CELI, CILS, PLIDA, Almanca’da GOETHE, TELC, AİLE BİLEŞİMİ, İspanyolca’da DELE…
Kocaeli’de bu sınavları aynı anda hazırlayan başka bir kurum olmadığına eminim. Bugüne kadar hepsinde başarılı olduk. Öğrencilerimizin tek seferde kazanmalarını sağladık.
Bu başarının sırrı nedir?
Bunun iki sebebi var. Biz burada öğretmen seçimlerini tamamen öğrencinin beklentisine göre yapıyoruz. Yani mesela öğrenci bana geldiğinde şunu söylüyorsa, hocam ben A-1 Almanca Aile Birleşim Sınavına hazırlanmak istiyorum. Ben ona A-1 Almanca Birleşimine hazırlayacak gramer yeterliliği olan veya bu sınava defalarca hazırladığımız ve kazandırdığımız bir öğretmen yönlendiriyorum. Ama bana şunu diyorsa, hocam ben bu yaz Almanya’ya gideceğim. Orada günlük hayatımı devam ettirebilecek kadar konuşmak istiyorum beni buna hazırlayın. O zaman da konuşmaya yönelik bir eğitim veriyoruz. Yine tabii ki biraz gramer gösteriyoruz ama sınav hazırlıktaki kadar bir grameri olmuyor. Gerek de yok zaten.Daha pratik. Burada öğrencinin ne istediği önemli bizim için.
Siz burada bir kurs ortamından ziyade aile ortamındasınız. Yani isteklere göre reçete yazılıyor. Bu harika peki kurumunuzun Academia kısmından bahsedelim birazda. Burada üniversiteyi yurtdışında okumak isteyen öğrencilere danışmanlık sağlıyorsunuz değil mi? Bu kısmı biraz anlatır mısınız?
Çocuklar genel olarak yurtdışında okumayı çok istiyorlar ama sistemi bilmiyorlar. Şimdi yurt dışında okumak isteyen öğrencilere biz öncelikle eğitim sistemini anlatıyoruz. Avantajları neler? Okulların kabul şartları neler? Okul ücretleri neler? Veya hangi bölümler var? Bu bölümler hangi dillerde okutuluyor? Aslında biraz daha ona bu olaya gerçekçi yaklaşması konusunda, gerçekçi bakması konusunda fikirler veriyoruz. Karar verdiğinde süreçle ilgili sizi bilgilendiriyoruz ve bütün işlemleri sizin adınıza biz yapıyoruz. Bütün yasal başvuruları, resmi başvuruları, bütün evrak işlerini biz yapıyoruz. Ağırlıklı olarak şu anda İtalya ile çalışıyoruz.
İtalya’ya ağırlık vermenizin sebebi sizin de orda okumuş olmanız mı yoksa başka sebepler de var mı?
Almanya veya diğer ülkelerde “kabul” olarak baktığımızda biraz sıkıntı yaşayabiliyoruz. Mesela Almanya öğrencileri kabul etmek için C-1 seviyesinde Almanca istiyor. Türkiye’de bir öğrencinin C-1 seviyesinde Almanca’ya gelebilmesi çok zor. Şartlı kabul veriyor. Diyor ki, bir sene gel burada oku. Öğrenci bir yıl hazırlık okuduğu zaman neredeyse Yıllık ücret 17.000-20.000 Euro’lara geliyor. Kanada, Amerika veya Birleşik Krallık, buradaki üniversiteler de, Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşı olmayan öğrencilerden istediği rakamlar yine çok yüksek.
Şu an İtalya’da eğitimle alakalı çok güzel fırsatlar var. Türk öğrenciler veya diğer uluslararası öğrenciler İtalya’nın öğrencilerinden ayrı tutulmuyor. Bir öğrenci başvurduğu zaman İtalya’daki devlet üniversitelerine aynı şekilde iyi bir İtalyan vatandaşıymış gibi burs ve yurtlara başvurma hakkı var. Hatta bizim İtalyanlardan daha fazla burs ve yurt alma hakkımız oluyor. Çünkü yurt ve burs başvuruları yapılırken orada öğrencilerin, ailelerinin ekonomik gelir durumuna bakılarak karar veriyor öğrencinin yurt alacağı veya burs çıkacak mı veya üniversiteye ne kadar ücret ödeyecek?.TL ile Euro arasındaki kur farkı yüksek olduğu için Türk öğrenciler %99 Burs alarak gidiyorlar İtalya’ya.
Yani bugüne kadar işlemlerini yaptığımız tüm öğrenciler burs aldılar. Yurt çıktı devlet yurdu ve okula ücret ödemiyorlar. Zaten devlet üniversitesi oldukları için okul ücretleri çok düşük. Yani yıllık 200 Euro ile 2700 Euro arasında değişiyor. Bir de burs, yurt olayları devreye girince düşük maliyetler çıkıyor.
Bizim gönderdiğimiz öğrencilerden 200 Euro üzerinde veren olmadı henüz. Ayrıca İtalya tercih ettiğinde orada kaldığı 3 yıl boyunca İNGİLİZCE ve İTALYANCA çift dille döner Türkiye’ye. Bu da önemli bir avantaj.
İtalya’daki Üniversitelerin başka avantajları da var mı?
İtalya’daki üniversitelerin başarı oranları çok yüksek. Yani genellikle üniversitelerin %70’i ilk 1000’de. Hatta dünya çapında ilk 500’e en çok okul sokan ikinci ülke İtalya. Bu, denklik için önemli. Öğrenci araştırmadan okul tercih etmişse geri döndüğünde denkliğini alamıyor. Yani diploması Türkiye’de geçerli olmuyor. Dünyanın en eski üniversitesi, İtalya Bolonya’da kurulmuş. Öğrencilerin denklik problemi yok ve üniversiteler prestijli üniversiteler.
Yurtdışında eğitim konusu son yıllarda oldukça popüler olmaya başladı ve çok fazla firma var bu konuda. Sizin farkınız nedir?
Öncelikle dediğiniz gibi ben orada okuduğum için eğitim sistemine hakimim. İtalyancam çok iyi, ana dilim seviyesinde. İnternet sitelerinden araştırmakla ve oradan edinilen bilgilere göre karar vermekle olmuyor. Bir anlaşmazlığa düştüğünüzde, anlamadığınız bir bilgi olduğunda İtalya benim için bir telefon kadar uzağımda. İtalyanlar genelde ağırlıklı olarak zaten İtalyanca konuşmayı tercih ediyorlar. Ana kaynağa direkt tek seferde ulaşabilme ve doğru bilgi edinebilme en büyük farklarımızdan biri.
İtalya konusunda çok güçlüsünüz. Bu konuda kendinize çok güveniyorsunuz. Peki diğer ülkelerde ve dillerde nasılsınız?
Şimdi öncelikli olarak eğer öğrenci farklı bir ülke istiyorsa ‘Ben bütün şartları dinledim ve Almanya’da üniversite okumaya karar verdim.’ diyorsa bu öğrenci için de danışmanlık işlemlerini tabii ki yapıyoruz. Ve bu konuda da bunu yine alanında uzman ekibimiz yapıyor. Mesela ben İtalya konusunda uzmanım ama başka bir ekibimiz Almanya konusunda uzman. Ana dili Almanca. Orada doğmuş, büyümüş.
Biz bu şekilde doğru bilgilere ulaşabiliyoruz. Bu işi yapacaksanız o ülkenin anadilini bilmeniz gerekiyor. Dolayısıyla hangi ülke istenirse, o dili anadil seviyesinde bilen ekiplerle çalışıyoruz. Bundan dolayı bu konuda kendimize çok güveniyoruz. Üniversitelerle ilgili danışmanlık yaptığımız ülkeyle ilgili o ülkelerdeki ekiplerle de çalışıyoruz. Mesela, İtalya’da DİL KULESİ için çalışan İtalyanlardan oluşan bir ekibim var. Öğrencim oraya gittiği zaman, İtalyan ekibim gideceği şehirde, havaalanında veya gideceği şehirde, Havaalanında veya istasyonda öğrencimi karşılıyor, bizim önceden ayarlamış olduğumuz konaklayacağı yere kadar götürüyor.Burada oturum izni işlemleri, vergi kimlik numarası çıkarılması, banka hesabı açılması, ulaşım kart çıkarılması gibi konularda öğrencilere destek veriyor.
Öğrenciler yurtdışında üniversite okumak istediğine karar verdiğinde size ne zaman başvurmalılar?
MART - NİSAN AYLARI TAM BAŞVURU ZAMANIDIR!!!
Öğrenci eğer 12. sınıftaysa, yani lise son sınıfta yapılıyor başvurular. Mezuna kaldıktan sonra da yapılabilir.
Bir öğrenci, eğer 2024-2025 akademik yılında yabancı ülkede üniversiteye başlamak istiyorsa, öncelikle başvuruları Mart-Nisan aylarında yapılıyor. Yani şu an tam başvuru zamanındayız. Dolayısıyla öğrencilerin, bu zamanı kesinlikle atlamamaları gerekiyor.
Nisan ayını bitirirsek artık çok da fazla bir başvuru şansımız kalmamış oluyor. En fazla da Mayıs’ın ilk haftası diyelim. Sonra üniversiteler başvurularını kapatmaya başlarlar. Her yıl Ocak’ta başlar, Nisan sonuna kadar üniversitelerin lisans için başvuruları tamamlanır.
12 sınıf öğrencilerine sesleniyorum. Yurt dışında okumak istiyorlarsa önümüzde Nisan sonuna kadar vakit var.
Son olarak söylemek istediklerinizi alalım.
YURTDIŞINDA OKUTTUĞUMUZ ÖĞRENCİLERLE BAŞVURANLARI GÖRÜŞTÜREBİLİRİZ.
Üniversitelerle alakalı yurt dışında okumakla ilgili gençler ve aileleri, kafalarında çok büyütüyorlar. Büyütmelerine gerek yok. Dediğim gibi bir sürü öğrencinin işlemlerini yaptık. Şu an yurt dışında okuttuğumuz çok fazla öğrenci var. Onlarla da iletişime geçmek isteyen öğrencilerimizi görüştürüyoruz. Referansımız çok fazla. Neredeyse bedavaya okuyorlar.
Yurtdışı üniversite başvuruları haricinde yurtdışında staj yapmak isteyen Erasmus öğrencileri için staj yeri ayarlama ve konaklayacakları yeri ayarlama hizmeti sunuyoruz.
Yurtdışında staj yapmak isteyen öğrencilerin en büyük sorunu staj yeri bulamamak. Bu konuda Erasmus öğrencilerine destek veriyoruz.
Ayrıca yurt dışında dil eğitimini geliştirmek isteyen öğrenciler için de İngiltere, Kanada ve Malta gibi ülkelerde anlaşmalı olduğumuz dil okulları var. Öğrencilere okul başvuruları, konaklama seçenekleri ve vize konusunda destek veriyoruz.
- Dil Kulesi Dil Okulu, Yahya Kaptan Mahallesi Şehit Ergün Köncü Sokak No:31 Ramada Plaza Karşısı İzmit / KOCAELİ
- 0 262 323 44 74
- dilkulesiizmit
- dilkulesi.yurtdisiegitim