Ara
Close this search box.

“BURCU VURAL İLE ENDONEZYA BALİ ESİNTİSİ”

Son zamanların en popüler tatil destinasyonu olan Bali, Sanskritçe’de “huzur ve barış” anlamına geliyor.

İşte tam da huzura ihtiyacım olduğu bir anda aklıma düştü Bali…

Bu popülerliğinde influencerların ve Hollywood filmlerinin payı şüphesiz ki çok yüksek. İkonik fotoğrafların doğal çekim platformu olan Bali; bürokratik işlemlerle uğraşmadan tatil yapmak isteyen son dakikacıları mutlu eden bir seçim. Zaman alan, evrak toplama ve görüşmelerle tatilinizi burnunuzdan getiren vize işlemleri ile uğraşmak zorunda değilsiniz.

Valiziniz, pasaportunuz hazırsa hemen şimdi bilet alarak Bali’ye doğru yola çıkabilirsiniz.  Ben öyle yaptım.

Bilet fiyatlarına gelince. Ne kadara aldığımı buraya Türk Lirası olarak yazarsam, okuduğunuz tarihte malum durumlarımızdan dolayı herşey değişmiş olabilir. Ben en iyisi 760 Dolar a aldığımı belirtip bu tatsız konuyu kapatayım.

Vize işlemleri yok dediysek, vize yok demedik. Dilerseniz kapıda vize olarak adlandırılan bu vizeyi 35 dolar karşılığında başkent Denpasar da bulunan Ngurah Rai Uluslararası Havaalanından ya da çok daha kolay bir şekilde internetten alabilirsiniz.

Buraya kadar herşeyi hallettiyseniz yeryüzündeki cennet Bali ye hoşgeldiniz.

 

Endonezya, Türkiye’den 5 saat ileride ve Bali’nin para birimi Endonezya Rupiası olarak da bilinen IDR. 

Yanınızda dolar veya euro götürerek, paranızı IDR ye çevirebilirsiniz. Elbette havaalanlarındaki yüksek komisyon sebebiyle az bir para bozdurup, diğer çeviri işlemlerinizi konaklayacağınız yere yakın güvenilir bir döviz bürosunda bozdurursunuz.

Burada dikkatinizi çekmem gereken nokta, Endonezya rupiasında, bizim paramızdan atılan o 3 sıfırın hala olduğunu düşünün. Yani 100 dolar bozdurduğunuzda elinize 1 milyon 617 bin civarı rupiah geçecek. Bu da bir sürü para demek; el çabukluğu ile yapılacak dolandırıcılıklara dikkat demek.

 

Uzakdoğu sevdam her ne kadar Tayland la başlamış olsa da, artık yeni gözdem kesinlikle Bali.

Çünkü Tayland daki dayanılmaz sıcak ve havadaki ağır ve kötü koku Bali de yerini mis gibi bir havaya ve gayet güzel bir hava sıcaklığına bırakıyor.

Nem oranının oldukça düşük olması sebebiyle sıcaktan bunalmıyorsunuz. Bunu anlatabilmek için geceleri klimaya ihtiyaç duyulmadığını ve yorganla uyuyabileceğinizi belirtmem yeterli olacaktır sanırım.

Sizi havaalanından alıp, konaklayacağınız ev ya da otele götürecek olan şoförü önceden ayarlamanızı tavsiye ederim. Sonuçta elimizin altında internet denen bir derya var değil mi?

Bu arada Bali de trafik soldan akıyor. Endonezya, 1511’de Portekiz daha sonra İspanya, Hollanda ve İngiliz sömürgesi oluyor. Malum İngiltere eli değen her yerde trafik soldan akar, direksiyon sağdadır.

Nedenini öğrenince çok şaşırmıştım.

Trafiğin soldan akması, kılıç elini serbest bırakmak için var olan bir uygulamadır. Ortaçağda at sırtında giderken yolda kiminle karşılaşacağınızı, kılıcınıza ne zaman ihtiyaç duyacağınızı bilemezdiniz. İnsanların %90’ı sağ ellerini kullanırlar. Atınızı sürerken yolun solundan ilerlerseniz karşıdan gelecek bir düşman ile karşılaştığınızda kılıç elinizin boştaysa kendinizi savunabilirsiniz.

Benzer sebeplerle orta çağ döneminde yapılan kalelerde merdivenler saat yönüne doğru kıvrılır şekilde yapılmıştır. Bu sayede merdiven inerken ya da çıkarken sağ eliniz açıkta kalır ve kılıç kullanma imkanına sahip olursunuz. İşte bu usül hala devam ediyor. Artık kılıçlar olmasa da, alışkanlıklardan öyle kolay vazgeçilmiyor, değil mi?

 

Bali de toplu taşıma aracı yok denecek kadar az. Çünkü yerel halk ve turistlerin çoğu ulaşımını motosikletle sağlıyor.

Motor kiralayabilmek için, motor ehliyetine ihtiyaç yok. Fakat üstün bir kullanma becerisi kesinlikle gerekli. Hayatınız boyunca görmediğiniz kadar motosiklet görmeye hazır olun. Kullanım konusunda benim gibi kendinize güvenmiyorsanız, gitmeden önce telefonunuza mutlaka Gojek ya da Grab uygulamalarını yüklemiş olmalısınız. Bu uygulamalar sayesinde ister bir taksi çağırın, isterseniz moto-taksilerden birinin arkasına atlayıp adanın keyfini çıkarın.

Bu arada ada demişken Endonezya’ya Bağlı Kaç Ada Olduğu Bilinmiyor . Evet, Endonezya binlerce adadan oluşan bir ülke fakat hiç kimse tam olarak kaç adet adadan oluştuğu konusunda hemfikir değil. Bazı adalar düşük gelgitlerle görünür hale geliyor. Şu an için Endonezya hükümeti 18.000 civarı ada olduğunu iddia etmekte ancak şimdiye kadar yapılan araştırmalarda bu adalardan yalnızca 13.466 tanesi bulunmuş.

Bir adanın kaydedilmesi için adanın adının; en az iki kişi tarafından bilinmesi gerekiyor.

 

 

 

Endonezya’da geçmişten bugüne patlayan 127 aktif volkan tespit edilmiş. Yanardağ, tsunami ve  şiddetli depremler mi? Umrumda değil gidiyorum dedim. Sonuçta huzur bulmak istiyorsanız bir bedeli var. Doğum günüm olan 1 Nisan ı  Batur yanardağı ve Batur gölü manzaralı, güneşin doğuşu ile karşılamak  istemiştim. Ama istediğimiz herşey öyle kolay kolay olamayabiliyor. Hayat zaten bunu öğreteli yıllar olmuştu ama bu dersi o gün tekrar etmeyeydi iyiydi 😊 Al sana muson yağmuru dedi kader. Güneş mi doğarmış. Sonuç olarak benim için hayal kırıklığı ile sonuçlanmış olsa da, eğer Bali ye giderseniz bu zevki yaşamak için mutlaka Batur dağına çıkın ve benim için de güneşin doğuşunu izleyin olur mu?

Bali rotamı kendim oluşturdum. Yani bu seyahat için bir acenta veya tur tercih etmedim. Bu daha özgürce gezebilmemi sağladı . Hem zaten 20 günlük planladığım bir tatil için uygun programı zaten bulamazdım.

Bali de Ubud, Canggu, Seminyak, Uluwatu gibi popüler yerleşim alanları bulunuyor. Ama ben şiddetle Ubud da konaklamanızı tavsiye edeceğim. Çünkü pek çok yeri gezip gördükten sonra Ubud un, Bali nin kalbi olduğuna karar vermiş bulunuyorum. Canggu ve Seminyak daha çok gece hayatını, eğlenmeyi ya da surf yapmayı sevenler için uygun olacaktır. Ha bir de Bali ye gitmeye karar verirseniz, deniz tatili yapma hayaliniz olmamalı. Oldukça dalgalı olan okyanusu buna izin vermeyecektir.

 

Konakladığım ilk yer Ubud du.

Burada Monkey Forest kesinlikle görülmesi gereken bir yer bence. Maymunların serbest bir şekilde gezebildiği bir orman burası.  Gezerken güneş gözlüklerinize, fotoğraf makinenize (küçük parlak ne varsa işte) dikkat etmeniz gerekiyor.  Maymunlar bu eşyaları çalmak konusunda oldukça yetenekliler. Şayet olur da kaptırırsanız da asla direnmeyin. Bir görevliden yardım isteyin. Bir de maymunlarla o meşhur fotoğrafı çektirmek için saat 15:00 i beklemeniz gerektiğini belirtmeliyim. Çünkü maymunların fotoğraf mesaileri bu saatte başlıyor. Maymunlarla asla göz teması kurmamanız gerektiği sık sık hatırlatılıyor. Bakışmak yok.

Selfieyi maymunun çektiği görüntüsü ise, görevli tarafından kendisine verilen fıstığı alırken elini uzatmasıyla gerçekleştiriliyor. Böylelikle ortaya bu fotoğraflar çıkmış oluyor.

Yine  Ubud merkezde alışveriş için en uygun yer olan Ubud Market’ i ve (Pasar Seni Ubud) pazar yerinin tam karşısındaki Kraliyet sarayını ziyaret edebilirsiniz.

Bali den ne alınır diye sorarsanız bence muhteşem yağlı boya tabloları uygun fiyata almadan dönmemelisiniz. Ayrıca pek çok hediyelik eşya ve kılık kıyafet de var. Bana pek hitap etmedi ama belki siz beğenirsiniz.

 

Ve sıra bir gününüzü ayırmanız gerek çok havalı bir mekana geldi.  Alas Harum ve içinde bulunan Cretya adındaki o mükemmel havuz kulübü…

Muhteşem fotoğraflar için özel olarak tasarlanmış bir alan belki ama sanki doğalmış gibi bu durumu hiç çaktırmıyor. Giriş ücreti 3 dolar. İçeride herhangi bir harcama zorunluluğu yok. Yeme içme konusunda fiyatları böyle bir mekana  ve Türkiye fiyatlarına göre çok çok daha uygun.

Bali de gideceğiniz yerler arasında çok uzun kilometreler yok belki ama; inanın 20 km lik bir yolu bile 1 ya da 1 buçuk saatte alabiliyorsunuz. Buna rağmen bu süre size trafikte sıkışıp kalmışlık hissi değil ayrıcalıklı bir seyir keyfi veriyor. Geçtiğiniz her yol adeta cennetten bir köşe.

Gideceğiniz yerleri belirleyip, yerel bir tur şirketi ile yoğun pazarlıklarla çok uygun fiyatlarla anlaşabiliyorsunuz. Yabancı dil konusunda çekiniyorsanız hiç dert etmeyin. Dünyanın her yerinde pazarlık dili tek bence. Üstelik Google çeviri tam da böyle zamanlar için değil mi?

Yaptıysanız pazarlığınızı Nusa Penida ya gidiyoruz.  Burası Bali adasının güneydoğusunda konumlanmış bir ada. Sanur limanından Nusa Penida’ya feribotlar var. Burada görülecek pek çok plaj olsa da bunların bence en güzeli ve görülesi olanı Kelingking Beach . Adını, yüksek bir uçurumdan bakıldığında timsah dişini andıran şeklinden alıyor. Hatta bu nedenle Kelingking isminin haricinde T Rex’de deniyor. Fotoğrafınızı çekildikten sonra,  şöyle son bir kez plaja bakın ve bu manzarayı hafızanıza kaydetmeyi unutmayın.

Tirta Empul, diğer adıyla Çeşme tapınağında 2 havuz ve 30 çeşme bulunuyor. Giriş ücreti, kişi başı 50.000 Rupiah yani 100 tl. İlk havuzdaki birinci çeşmeden yıkanmaya başlayıp, ikinci havuzdaki 28. çeşmeye geldiğinizde  ritüel tamamlanıyor. Son iki çeşmenin kullanımı ise kesinlikle yasak. Her bir çeşmenin ulvi bir görevi var. Kiminin sağlık, kiminin günahlardan arındırma, kiminin aşk, para, ya da aydınlanma sağladığına inanılıyor.

Hindular, ibadetin yanı sıra bu büyük havuzlara girerek arınma ritüeli de yapıyorlar.
Arınma ritüeli kapsamında ibadet eden kişiler, gövdelerine kadar suya girdikten sonra başlarını akan suya sokuyorlar. Her çeşmede bu ritüel tekrarlanıyor.
Ayrıca fazla turist çeken ünlü bir tapınak burası. Sırf fotoğraf için suya giriyor çoğu insan. Özel kıyafetleri giyerek. Ben eksik kalır mıyım hiç ?

Ulun Danu Beratan

Görülmesi gereken enfes bir yer daha. 17.yüzyılda  göl tanrıçası Dewi Danu’ya ibadet etmek için inşa edilmiş. İkonik fotoğrafların çekildiği bu mekanı görmeniz de şiddetle tavsiyelerim arasında bulunuyor.

Sonuç olarak Bali tatili için plan yapıyorsanız, birçok dünya şehrine göre iyi hizmet alacağınızdan emin olabilirsiniz. Herkes mutlu ve huzurlu ve emin olun onların bu huzurlu hali sizi de saracak.

Fiyat performans dengesi açısından benden tam puan alan bu büyülü adada  hayatınızın en güzel tatillerinden birini yaşayacağınıza eminim.

Anlatacaklarım bitmedi ama sayfa bitti iyi mi? Derginin haziran sayısında Bali deki gece hayatı, konaklama ve yeme içme fiyatları, şu meşhur kedi dışkısından yapılan dünyanın en pahalı kahvesi  Luwak,  Bali fotoğraflarının vazgeçilmezi pirinç tarlası salıncakları ve Bali nin kötü yanlarını anlatacağım.

Sevgiler

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

KATEGORİLER

ONLİNE DERGİ
EN ÇOK OKUNAN YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!