İkili ilişkiler yaşamımızdaki değerli ve kritik bağlardan biridir.Bu ilişkiler sadece bize duygusal destek sağlamakla kalmaz aynı zamanda kişisel ve ruhsal gelişimimizi şeklillendiren önemli etkendir. Bir çift ilişkisi: benzer değerlere sahip, ortak hayalleri ve arzuları paylaşan iki bireyin bir araya gelmesiyle oluşur ve ideal olarak bu birliktelik karşılıklı güven,konfor ve ortak bir büyüme alanı sunar.
Bir ilişki başlamadan önce,kişi kendi içsel dünyasına ve ihtiyaçlarına odaklanmalıdır. Özellikle:
Kendi değerleri ve ilkeleri: kişi kendi değerilerini ve yaşam ilkelerini anlamalıdır ilişkide uyum sağlamak ve mutluluk bulmak için önemlidir;
Öz saygı ve kendini kabul :kendisiyle barışık olmak, öz saygıya sahip olmak ve kendini kabul etmek ilişki için temel adımdır.
Duygusal hazırlık : kendi duygusal durumunu barışık olmak ve bireysel olarak içsel dengeyi bulmak,daha sağlıklı bir bağ kurmanın temelidir
Geçmiş deneyimleri değerlendirilmesi: : önceki ilişkilerinden öğrenilen( çıkarılan) dersleri değerlendirme ve duygusal olarak hazır olma.
Kişisel hedefler ve değerler: kendi hedefleri ve değerleri anlamak,ne istediğini bilmek.partnerle uyumlu olup olmadığı değerlendirebilme adına.
Sağlıklı bir ilişki,bireylerin duygusal güvenlik içinde kendilerini keşfetmelerine,özgün olmalarına ve en içsel düşüncelerini paylaşmalarına olanak tanır. Bu karşılıklı anlayış ve destekle birlikte kişisel gelişim için bir fırsat sunar.
Sağlıklı bir çift ilişkisi,duygusal güvenin yanı sıra birlikte büyüme ve olgunlaşma fırsatı sunar. Ortak deneyimler ve paylaşılan özel anılar,ilişkiyi daha derin ve anlam dolu kılar,birlikte gecirilen zamanın değerini artırır.
Sağlıklı bir partnerlik,her iki tarafın da bilincli çabalarını içerir. İlişkiyi güçlendirmek ve sürdürmek için karşılıklı anlayış,iletişim ve özveri önemlidir.
Bir ilişki zaman içinde şekillenir ve bazen belki beklentileri aksine,aidiyet düzeyine rağmen zorluklardan muaf olmayabilir. Her ilişkide ortaklaşa çaba,anlayış ve esneklik gerekir.
Her bireyin kendi geçmişi,deneyimleri ve değerleri vardır. Sağlıklı bir ilişki,bu farkı hikayelerin uyumunu bulma,anlama ve birbirine saygı gösterme üzerine kurulur. Her çiftin kendine özgü işleyiş biçimleri,kendine göre yön verdiği ve ilişkinin dinamiğinin temelini oluşturan “kuralları”olduğu baştan belirtmeliyim.
Sağlıklı bir çift ilişkisine katkıda bulunan temel faktorler arasında :
DUYGUSAL BAĞ: Sağlıklı bir ilişki kurmanın ve sürdürmenin temel faktorlerinden biridir.Bu bağ,partner arasında derin bir anlayış,güven ve duygusal destek sağlar,ilişkiyi güçlendirir ve sürdürebilir kılar.Bu duygusal bağın her iki partner açısında da kırılganlığı içermesi,her birinin duygusal zenginliklerini paylaşma ve anlama şansına sahip olmalarını gerektir. ilişkide açık iletişim ve duygusal paylaşım,bu kırılganlıkla başa çıkmada önemli bir rol oynar.
İlişkideki sağlıklı bir duygusal bağ,partnelerin öfkeli üzüntü veya çaresizlik gibi hissetikleri zor günlerde dahi kendilerini oldukları gibi ifade etmelerine, biribirine şefaf olmaları, açık iletişim ve duygusal paylaşımı birbirine destekleyerek zorlu anlarda birlikte güçlenmelerini sağlar. Bunun icin önce: her iki parterin de önce kendi içsel gelişimine odaklanması ve kırılganlıklarını kabul etmeye istekli olmaları önemlidir.Bu süreçte birbirine destek olmak,duygusal olarak birbirini anlamak ve bu zorlu süreçte birlikte büyümek,güçlü ve kalıcı bir bağın temelidir
AÇIK İLETİŞİM: Duyguları paylaşma, düşünceleri ve beklentileri açıkca ifade etme ve anlayışlı bir dineyici olma,ilişkinin sağlıklı gelişimine katkıda bulunur.
KARŞILIKLI GÜVEN: Birbirine güven duymak,ilişkide güçlü bir temel oluştururi. Güven samimiyetin ve bağlılığın önemli bir parçasıdır.
SAYGI: Partnerin duygu ve düşüncelerine saygı göstermek,bireyleri arasında ilişkinin sağlığını için temel unsurdur.
KİŞİSEL SINIRLARA KARŞILIKLI SAYGI:Sağlıklı bir ilişkide partneler,birbirlerinin bireysel alanlarına ve kişisel ihtiyaçlarına saygı gösterirler.Zaman ve mekan ihtiyaçlarına duyarlılık,bireylerin kendi özgürlüklerini korumasına ve sağlıklı bir denge kurmalarına yardımcı olur.
EMPATi: Partnerin duygusal durumunu anlama, onun perspektifinden bakmak, ona duyarlı olma,sağlıklı bir empati( duruma göre sempati = aynı duygu bire bir hissetmek) geliştirmeye yardımcı olur.
BAĞIMSIZLIK VE ORTAK HEDEFLER BELİRTME: bireysel kimlikleri koruyabilmeleri aynı zamanda birlikte ulaşılabilir hedefler belirlemek,çiftin birbirine yönelik motivasyonunu artırır ve birlikte başarıları paylaşma şansı yaratır. Farkedılme ve kabul görme duygusunu beraberinde getirir.
ÇATIŞMALARI YAPICI BİR ŞEKİLDE ÇÖZME:İlişkideki anlaşmazlıkları sağlıklı bir şekilde ele almak( iyi niyet ve dinlemeye izin verme),çiftin büyümesine ve birbirini daha iyi anlamasına olanak tanır. Geleceğine ilişkin güvenilirliği artırır.
BİRBİRİNE DESTEK OLMA, ESNEKLİK :Zorluklarla başa çıkarken birbirine destek olmak,ciftin dayanıklılığı artırır ve birikte daha güçlü olmalarını sağlar.Değişime ve uyum sağlanmaya açık olmak,ilişkinizi sürdürebilme imkanı verir.
ROMANTİZM VE İLGİ: küçük jestler,surprizler,spontan programlar ve birbirine olan özel ilgi romantizm duyguları canlı tutabilir.
ZORLUKLAR BİRLİKTE AŞMA: ilişkide zorluklar karşısında birlikte çalışma ve dayanışma ,yalnız olmama duygusu ,önemsenme hissi ilişkiyi güçlenir;
ZAMAN: ilişkinizi güzeleştirmek, güçlendirmek daha özel ve sağlıklı yapabilmek için birbirinize zaman ayırın,kaliteli zaman geçirmek bağları oluşturur.
PAYLAŞIM VE İŞ BİRLİĞİ :ortak aktivitelerde bulunmak zaman geçirmek ve birlikte yaşanan deneyimleri birbirinize değer verdiğinizi hissettirebilir.
AFFTME VE ANLAYIŞ: hatalar yapılabilir,ancak birbirinizi anlamak,affetmek ve ilerlemek değerli ve güvenilir hissetmenize yardımcı olur. Kişiyi deği yapılan eyleminden memnun olmadığınızı hatırlayın.
TEŞVİK VE TAKTİR: partnerinizi teşvik etmek başarıları taktir etmek ve ona güven duyduğunuzu belirtmek,motivasyonunu yükseltir ve bu “yolculuk” esnasında birbirinize daha da iyi tanımanızı şanşı oluşur.
SEVGİ VE İYİ NİYET:iyi niyetle yaklaşmak,sevgiyi çekinmeden ifade etmek, alıp verme dengesi koruyabilme ve birbirinizi her kusura rağmen kabul etmek değerli hissetirmek,sağlıklı bir iletişimin temelini oluşturur.
ESPİRİ VE MİZAH: birlikte gülmek mizah anlayışı paylaşmak,ilişkinin keyfini artırabilir.
CİNSEL İHTİYACLARI: kişiden kisiye değişiklik gösterir.Partnerinizle açıkca iletişim kurarark bu konuda anlayış ve uyum sağlamak önemlidir.
En son değil ama en önemlisi:
DUYGULARIN SAĞLIKLI YÖNETİMİ:
İşlevsel bir ilişki sadece “süt ve baldan”ibaret değildir. Her insan rahatsız edici duygular yaşayabilir,bunlar her zmana ilişkiyle ilgili değildir ancak hayatıın diğer yönleriyle ilgilidir ve eğer uygun şekilde yönetilemezse çiftin gerçekliğini etkileyebilir.Her partner kendi “duygusal evreniyle” bireysel olarak çlışmayı öğrenmesi önemlidir.Bu süreçte birbirlerinin destekleri kıymetlidir,ancak bazen bir psikoterapistin rehberliği,bireylerin daha derin ve kişisel gelişimle ilgili konulari ele almasına yardımcı olabilir.İki tarafın da bu düreci anlaması ve deteklenmesi, ilişkiye olumlu bir etki yapabilir.
Kendine gösterdiğin değer partnerine, ilişkiye gösterdiğin özen hayatını etkiler!
Unutmayın başkaların hayali yaşamaktasınız! Hakınızı vererek yaşamanızı dilerim
HAYATINIZ GÜZEL OLSUN!